Verkko-oppimisen rooli kasvaa yrityksissä, oppilaitoksissa ja muissa organisaatioissa harppauksin. Verkossa tapahtuvan koulutustoiminnan ytimessä on digitaalinen oppimisympäristö (eli verkko-oppimisalusta, sähköinen oppimisalusta tai LMS). Tällä sivulla kerromme, mikä oppimisalusta oikeastaan on, ja mitä muuta siitä pitäisi tietää.
Ota koko aihe haltuun, tai tee täsmäisku:
❇️ Mikä on digitaalinen oppimisalusta?
❇️ Mihin oppimisalustaa voi käyttää ja mitä hyötyjä siihen liittyy?
❇️ Mistä tunnistaa hyvän oppimisalustan?
❇️ Mitä sisältömuotoja ja tehtävätyyppejä oppimisalusta tukee?
❇️ Mikä on teknologian ja palvelun rooli oppimisalustassa?
❇️ Miten oppimisalustan käyttöönotto ja ylläpito tapahtuu?
❇️ BONUS: Millainen on hyvä digitaalinen oppimisympäristö: vinkkejä oppimisalustan ostajalle!
Mikä on digitaalinen oppimisalusta?
Ennen kuin mennään pidemmälle, hypätäänpä varmuuden vuoksi samalle sivulle:
Digitaalinen oppimisympäristö tai -alusta on järjestelmä, jonka avulla yritykset, oppilaitokset ja muut ihmisten osaamisesta kiinnostuneet organisaatiot voivat järjestää koulutustoimintaa oppijaystävällisesti, kustannustehokkaasti ja skaalautuvasti verkon välityksellä.
Oppimisalustasta käytetään yleisesti myös nimityksiä: verkko-oppimisympäristö, LMS (learning management system), e-learning platform, verkkokoulutusalusta, digitaalinen oppimisympäristö. Tarvittaessa myös pelkkä 'oppimisympäristö' ajaa asian, joskin tällä voidaan viitata myös laajemmin siihen fyysiseen ja sosiaaliseen tilaan, jossa oppiminen tapahtuu.
Verkko-oppimisalusta onkin moderniksi itseään luonnehtivan kouluttajan parhaimpia kavereita. Sen avulla voidaan automatisoida iso osa sellaisista työvaiheista, joita kouluttajat ovat perinteisesti tottuneet tekemään käsin. Oppijoiden innostamiseen on käytössä kasapäin interaktiivisia herkkuja, ja oppimistuloksia voidaan seurata kätevästi analytiikan avulla.
Eipä ihme, että oppimisalustat ovat siirtyneet kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen!
Ai niin, yksi tarkennus vielä alkuun: Moni saattaa sekoittaa oppimisalustan yleisesti tunnettuihin työkaluihin, joita toki käytetään osittain myös opetustarkoitukseen, kuten Teams, Zoom, intranet ja Google Drive. Näitä työkaluja hyödynnetään tyypillisesti tiedon jakamiseen tai esitysten järjestämiseen, mutta oikea oppimisalusta on suunniteltu nimenomaan koko verkkokoulutustoiminnan hallinnointiin.
Verkko-oppimisalustan käyttökohteet ja hyödyt
Oppimisalusta tuo siis tehokkuutta ja joustoa verkko-oppimisen järkkäämiseen. Mutta millaisissa tilanteissa LMS tarkalleen ottaen toimii ja tuottaa arvoa?
Asian voisi kiteyttää näin: verkko-oppimisalustasta on eniten hyötyä silloin, kun koulutustarpeesi on hyvin säännöllistä ja siinä vaaditaan oppimista tukevia toimintoja, kuten vuorovaikutteisuutta. Pelkäksi materiaalipankiksi tai tiedotuskanavaksi oppimisalustaa ei siis kannata hankkia, sillä siihen löytyy kevyempiäkin vaihtoehtoja.
📚 Lataa opas digitaalisen oppimisympäristön valintaan 📚
Oppimisalusta yritykselle
Monessa yrityksessä on tapana järjestää koulutusta juurikin erilaisten teamsien ja zoomien kautta. Tämä voi toimia hyvin satunnaisille koulutuksille, mutta koulutustarpeen ja volyymin kasvaessa tarvitaan paremmin tarkoitukseen soveltuvia työkaluja.
Huomioithan kuitenkin, että oppimisympäristönkin ylläpitämiseen vaaditaan aina henkilöresursseja, jotta sisällöt päivittyvät säännöllisesti, koulutusmateriaali pysyy laadukkaana ja alusta on aktiivisessa käytössä.
Oppimisalusta toimii erinomaisen hyvin mm. näihin koulutustarpeisiin:
- Toistuvat perehdytykset ja onboarding-koulutukset
- Täydennyskoulutukset ja työvoimakoulutukset (myös esim. henkilöstövuokrauksen yhteydessä)
- Muut pakolliset koulutukset (ns. Compliance Training), esim. GDPR- ja tietosuojakoulutus, työturvallisuuskoulutus ja eettinen ohjeisto (Code of Conduct)
- Sertifioinnit ja pätevyydet, esim. kuljettajakoulutus, tulityökortti, EA-kurssit, valmentaja- ja ohjaajaluvat jne.
- Tuotekoulutukset, järjestelmien käyttökoulutukset ja myyntikoulutukset (sisäiset ja asiakkaille suunnatut)
- Myytävät verkkokurssit
Jokaisella yrityksellä on yksilölliset koulutustarpeensa. Oppimisalusta tukee niiden täyttymistä niin yksittäisten verkkokurssien, suurempien koulutuskokonaisuuksien kuin jatkuvan osaamisen kehittämisen puitteissa.
Valitse digitaalinen oppimisympäristö viisaasti. Tässä 5 vinkkiä ➡️
Oppimisalusta oppilaitokselle
Oppilaitoksille digitaalinen oppimisalusta avaa uusia ulottuvuuksia laadukkaan opetustoiminnan toteuttamiseen sekä monimuoto-opiskeluun. Verkkoon voi viedä kurssien osia, kokonaisia kursseja tai laajempiakin koulutuskokonaisuuksia.
Oppimisalustan avulla kurssimateriaalit on helppo pitää ajan tasalla, tenttien järjestäminen on jouhevaa, ja erilaisia arviointikriteereitä ja suoritusmerkintöjä voidaan hallita ja seurata automatisoidusti. Integraatioiden myötä tärkeiden tietojen liikuttelu oppimisalustan ja oppilashallintojärjestelmän välillä tapahtuu kuin itsestään.
Digitaalisuuden avulla opettajien on myös helpompi kokeilla maailmalla tunnetuksi tulleita opetustyylejä, kuten käänteistä oppimista (flipped learning) tai mikro-oppimista (micro learning).
Kurkkaa miten oppilaitokset ovat siirtäneet koulutusta digitaaliselle oppimisalustalle Mediamaisterin kanssa:
- Asiakastarina: JAMKin uudistettu verkko-oppimisympäristö ➡️
- Asiakastarina: Careerian Moodle-pohjainen oppimisalusta ➡️
- Asiakastarina: Tampereen korkeakouluyhteisön digitaalinen oppimisympäristö ➡️
Etsiikö oppilaitoksesi uutta oppimisalustaa? Ota yhteyttä 🤓
Mistä on hyvät oppimisalustat tehty?
Verkko-oppimisalusta tekee parhaimmillaan kokonaisten koulutuspolkujen rakentamisesta mutkatonta. Tällaiset kokonaisuudet ohjaavat oppijoita eteenpäin kurssi kerrallaan, ilman kouluttajan aktiivista osallistumista – ja oppimistulokset puhuvat puolestaan.
Tässä kohtaa on syytä palauttaa mieleen oppimisalustan päätehtävät. Oppimisalusta eli verkko-oppimisympäristö:
- Auttaa järjestämään oppijaystävällistä koulutustoimintaa verkossa
- Mahdollistaa koulutustoiminnan hallinnoinnin ja skaalaamisen kustannustehokkaasti
Seuraavaksi tulee lista toiminnallisuuksia, joihin verkkokouluttamisen onnistuminen ihan konkreettisesti kulminoituu. 🧩
Verkko-oppimisalustan keskeisiä toiminnallisuuksia
Toisin sanoen, lista monipuolisen LMS:n tuntomerkkejä:
- Koulutuspolut 🎯 Alustalle voi rakentaa koulutuskokonaisuuksia erilaisten tietojen ja taitojen oppimista varten, ja näitä sisältöjä voidaan kohdentaa tietyille käyttäjäryhmille.
- Kurssi- ja sisältöpohjat ✅ Näiden avulla kokemattomampikin sisällöntuottaja saa aikaan pedagogisesti, teknisesti ja visuaalisesti toimivia verkkokursseja - ja mikä parasta, ne ovat monistettavissa!
- Analytiikka ja raportointi 📊 Seuraa opiskelijoiden aktiivisuutta, tehtävien palautusta, arvosanoja, ryhmäkohtaista suoriutumista ja mm. kuka on vaarassa "pudota kelkasta".
- Alustan muokattavuus ✨ Oppimisalusta on parhaimmillaan brändiä vahvistava tila. Rakenteiden ja ulkoasun muokattavuus tekee siitä juuri teidän näköisen.
- Viestintä ja tiedotus 💬 Tarvittavat viestit, notifikaatiot, muistutukset ja tiedotukset hoituvat näppärästi oppimisalustan sisällä ja suurelta osin automaattisesti.
- Koulutusmateriaalin ylläpito 📚 Oppimisalusta käy koulutusmateriaalien kodista, jossa on kätevä luoda, hallinnoida ja päivittää sisältöjä tarpeen mukaan.
- Käyttäjien ja tietojen hallinta 👤 Määritä oikeuksia kouluttajille sekä oppijoille, ja hallitse käyttäjiin, suorituksiin ja koulutuksiin liittyviä tietoja yhdestä paikasta.
- Osaamisen arviointi 🔍 Tunnista suoritusten ja käyttäjätietojen perusteella aukkoja osaamisessa tai löydä tietyn alan vahvimmat tekijät vaikka sisäistä rekryä varten.
- Tentit ja todistukset 🏅 Testaa ja todenna oppien omaksuminen ja palkitse uurastus myöntämällä automaattisia osaamismerkkejä ja sertifikaatteja.
- Integroitavuus muihin järjestelmiin ja prosesseihin ⚙️ Yhdistä oppimisalustaan HR-järjestelmä, AD-tietokanta, verkkokauppa, videopalvelu, you name it!
Alla näkymä Pohjantähden raikkaaseen verkko-oppimisalustaan. Lue asiakastarina ➡️
Toimivaa verkko-oppimisympäristöä voisi luonnehtia myös näin: Sen avulla voidaan pilkkoa ja jäsennellä koulutussisällöt selkeisiin osa-alueisiin, joissa toteutuu vahva vuorovaikutteisuus ja verkkopedagogiikan prinsiipit.
Digitaalinen oppimisalusta soveltuu erinomaisesti itsenäiseen opiskeluun, joka johtaa mitattaviin oppimistuloksiin säästäen samalla kouluttajien resursseja. Automaatio on isossa roolissa, ja hallinnoijan näkökulmasta alusta kerää kaiken tarvittavan tiedon yhteen paikkaan.
Tutustu Mediamaisterin Moodle-pohjaiseen oppimisalustaan ➡️
(Psst, löydät siitä kaikki yllämainitut herkut ja paljon muuta)
Hyödyllisiä sisältömuotoja ja tehtävätyyppejä
No mitenkä se oppiminen sitten oikeasti tapahtuu verkko-oppimisympäristössä?
Digi on siitä kiva kaveri, että se tukee vaikka minkälaisia sisältömuotoja. Tämä tarkoittaa, että verkkokoulutuksesta voi rakentaa päräyttävän spektaakkelin, joka saa paatuneimmankin luennolla tylsistyjän keskittymään ja oppimaan.
Kun hyvin mietitty käsikirjoitus ja interaktiiviset sisältötyypit laitetaan rokkaamaan yhdessä, erilaiset oppimistarpeet ja -tyylit saavat loistaa ja opit menevät perille. Verkkokoulutuksesta saattaa muotoutua jopa… innostava! 🙀
Emmekä edes puhuneet vielä oppimisalustan lukuisista tehtävätyypeistä. Oppimista tehostavat tehtävät ja testit tuovat verkkokursseihin interaktiivisuutta ja parantavat oppimistuloksia edelleen. Tehtävien hyödyntämisessä oleellista on vaihtelu ja aivosolujen monipuolinen herättely.
Miksi tyytyä pelkkiin oikein-väärin -tehtäviin tai monivalintakysymyksiin? Nämä ovat toki testaamisen tukevia peruspilareita, mutta parhaan lopputuloksen saat, kun laitat oppijasi ratkaisemaan tosielämän haasteita erilaisilla skenaarioilla ja simulaatioilla.
Alla joitakin erittäin hyväksi todettuja tehtävätyyppejä, jotka löydät parhaimmista oppimisalustoista vakiona:
☑️ Essee
☑️ Monivalinta
☑️ Oikein-väärin -tehtävä
☑️ Yhdistämistehtävät
☑️ Lyhyt vastaus -tehtävä
☑️ Drag & Drop -tehtävät
☑️ Valitse puuttuvat sanat -tehtävä
☑️ Matemaattiset laskutehtävät
Ja paljon muuta.
Integraatioista lisäboostia verkkokouluttamiseen
Integraatiot ovat tärkeä osa toimivaa verkko-oppimisympäristöä. Kaikki koulutustoimintaan liittyvä tieto ei välttämättä elä oppimisalustalla, eikä tarvitsekaan. Integraatiot oppimisalustan ja muiden järjestelmien sekä tietokantojen välillä automatisoivat tiedonsiirtoa ja vähentävät ylimääräistä hääräilyä.
Mutta ovatko extraa maksavat integraatiot tekemisen arvoisia? 🤔 Oppimisympäristön integraatiot säästävät merkittävän määrän työaikaa. Jos ajatellaan, että parhaimmillaan satojen käyttäjien arki helpottuu ja oppimisalustan käyttöaste kasvaa, niin kyllä, integraatioihin laitettu investointi maksaa itsensä takaisin.
Tässä muutamia yleisimpiä integraatioita, joita olemme toteuttaneet asiakkaillemme:
⚙️ Käyttäjähallintaan liittyvät integraatiot, esim. AD-integraatiot. AD (Active Directory) on organisaation yhteinen tietokanta, johon varastoidaan työntekijöiden käyttäjätiedot (esim. työasemien tunnukset, osastotiedot, rooli, jne.). Integraation avulla työntekijät voivat kirjautua samoilla tunnuksilla oppimisalustaan kuin millä he kirjautuvat tietokoneelleen ja muihin AD-kytkettyihin palveluihin. Usein myös halutaan toteuttaa SSO-kertakirjautuminen (Single Sign-On), jolloin oppimisalustan käyttäjän ei tarvitse syöttää erikseen tunnuksia kirjautumissivulla, vaan hän pääsee nappia kliksauttamalla sisään palveluun.
⚙️ Integraatio HR-järjestelmään (esim. Sympa ja Mepco). HR-järjestelmä pitää sisällään laajasti tietoa henkilöstön pätevyyksistä, suoritusmerkinnöistä ja kaikenlaisista organisaation koulutuksenhallintaan liittyvistä tiedoista, joten yhteys oppimisalustaan on hyvä pitää kunnossa. Jotkin oppimisalustat ovat jo sen verran kehittyneitä, että niihin sisältyy vakiona koulutuksen ja osaamisen hallintaan liittyviä työkaluja.
⚙️Office365-integraatio. Kun esimerkiksi Teamsin, PowerPointin tai vaikka Wordin toiminnallisuuksia halutaan käyttöön digitaalisen oppimisympäristön sisällä.
⚙️ Verkkokauppa ja CRM. Kun verkkokoulutukset ovat selkeämmin yhteydessä bisnekseen, tai jos tarkoitus on myydä verkkokursseja eteenpäin. Yleisimmin integroituja työkaluja ovat mm. Shopify, WooCommerce, Hubspot, Salesforce, Magento jne.
⚙️ Integraatio oppilashallintojärjestelmään (esim. Primus). Tämä luonnollisesti koskee vain oppilaitoksia. Integraation ideana on koota yhteen paikkaan opiskelijan suoritusmerkinnät ja käyttäjänhallinta.
Integraatiolla voidaan myös tuoda oppimisalustaan lisää toiminnallisuuksia. Osa yrityksistä käyttää esimerkiksi koulutussisältöjen luomiseen ulkopuolisia työkaluja, kuten H5P, Articulate 360, Adobe Captivate, tai iSpring. Oppimisalustan yhteensopivuus organisaatiolle välttämättömän softan kanssa kannattaa aina selvittää etukäteen.
Digitaalinen oppimisympäristö on teknologiaa ja palvelua
Tässä vaiheessa olet (toivottavasti) jopa pikkiriikkisen innostunut siitä, mitä kaikkea oppimisalustalla voi saada aikaan. Koska verkkokouluttamisen tarpeet vaihtelevat organisaation mukaan, oppimisalustan monipuolisuus on usein prioriteetti numero yksi – miten tämä alusta taipuu juuri meidän tarpeeseen?
Ei sovi kuitenkaan unohtaa, että alustan tarjoaja näyttelee suurta osaa siinä, miten alustan teknologia saadaan tukemaan verkkokouluttamisen tavoitteita. Tässä muutama huomio digitaalisen oppimisympäristön teknologiasta ja tukipalveluista.
Teknologia pitää oppimisalustan pystyssä
Oppimisalustan teknologiaa ja monipuolisuutta on syytä tarkastella kahdesta eri kulmasta. Ympäristön ulospäin näkyvä muokattavuus (ulkoasu, sisältömuodot, tehtävätyypit jne.) määrittää sen, millaisia eri keinoja kouluttavalla organisaatiolla on koulutusten jäsentämiseen ja oppimistyylien tukemiseen.
⚠️ Kun lähdet valitsemaan oppimisalustaa, varmista:
- Kuinka hyvin ympäristöä voidaan kustomoida brändisi mukaiseksi?
- Miten helposti koulutussisällöt voi järjestää selkeiksi kursseiksi ja kokonaisuuksiksi?
- Että oppimisympäristö tukee juuri sinun kohdeyleisösi oppimista: löytyykö alustasta tähän parhaiten soveltuvat työkalut ja sisältötyypit?
Ja sitten on se varsinainen tekninen puoli, eli mihin teknologiaan, rakenteisiin ja järjestelmiin alusta pohjautuu. Tämän asian penkominen voi tuntua epäinsinööreistä ahdistavalta, joten pidetään asia mahdollisimman yksinkertaisena:
⚠️ On suositeltavaa tutustua ensisijaisesti avoimen lähdekoodin oppimisalustoihin.
Avoin lähdekoodi tarkoittaa, että mikään toimittaja ei omista ohjelman lähdekoodia, vaan se on avointa eli kaikkien käytössä olevaa koodia ja tätä kautta kaikkien käytössä oleva ohjelmisto. Avoimen lähdekoodin ohjelmistojen yksi keskeisin etu on toimittajariippumattomuus eli voit kilpailuttaa avoimen lähdekoodin toimittajan vaihtamatta käytettävää ohjelmistoa. Halutessasi voit myös itse ylläpitää ja edelleen kehittää avoimen lähdekoodin pohjalle tehtyä ohjelmistoa.
Usein taustalla on myös laaja kehittäjäyhteisö, jonka avulla haluttu ratkaisu löytyy nopeammin, sillä joku jossain päin maailmaa on ehtinyt ratkaista saman ongelman puolestasi!
Miten sitten tunnistaa avoimen lähdekoodin oppimisalusta? Useimmat palveluntarjoajat kertovat tästä avoimesti. 🥁 Mediamaisterin ratkaisu pohjautuu Moodle-teknologiaan, joka on maailman käytetyin avoimen lähdekoodin oppimisalusta. Moodle-pohjaisen verkko-oppimisympäristön muokattavuus on parhaimmillaan ylivoimainen juuri avoimen lähdekoodin ja laajan kehittäjäyhteisön ansiosta.
Palvelu lisää sujuvuutta ja oppimistuloksia
Monipuolinen ja vakaa teknologia luo perustan onnistuneelle verkkokouluttamiselle, mutta vasta palveluntarjoajan tuki ja näkemys lähettävät oppimistulokset lentoon.
Parhaassa tapauksessa oppimisalustan tarjoajalta löytyy apu teknisiin toteutuksiin ja yksityiskohtiin, mutta myös verkkopedagogiikan hiomiseen ja verkkokoulutusten suunnitteluun. Tärkeimmät tukipalvelut on usein hinnoiteltu kätevästi oppimisalustan kuukausilaskutukseen.
Peruspalvelun ohella asiansa osaavalta oppimisalustan tarjoajalta voi pyytää sparrausta esimerkiksi verkkokoulutusten sisällöntuotantoon, verkkokurssien käsikirjoittamiseen tai muuhun verkkokouluttamisen pähkäilyyn!
Nykyään lähes kaikki oppimisalustat toteuttavat hyvin perustehtäväänsä, joten ominaisuuksien sijaan tärkeämmiksi valintakriteereiksi nousee juuri kumppanin rooli ja kyvyt. Kun toimivaan teknologiaan yhdistetään rautainen verkkopedagogiikan osaaminen, aletaan puhua aidosti tuloksellisesta verkko-oppimisesta. 💪🧠
Oppimisalustoja ja palveluntarjoajia
Mediamaisteri 🙌 Monipuolinen verkko-oppimisen kumppani, jolta löytyy ratkaisu erilaisiin oppimisalustan tarpeisiin, koulutussisältöjen suunnitteluun ja tuottamiseen sekä muuhun verkkopedagogista osaamista vaativaan haasteeseen. Käytössä Mediamaisterin itse kehittämä oppimisalusta, joka pohjautuu avoimeen Moodle-teknologiaan. Kysy lisää ☎️
Myös nämä kotimaiset toimijat levittävät verkko-oppimisen arvokasta sanomaa: Vuolearning, Claned, Valamis, Discendum, Faros & Com, itslearning, Skhole, XoomPoint, Context.
Kohti verkko-oppimisalustaa: käyttöönotto ja ylläpito
Okei – tässä vaiheessa tiedät melkein kaiken digitaalisista oppimisalustoista. Tai ainakin olet sen verran kärryillä, että osaat tarvittaessa esittää tiukkoja kysymyksiä myyntihenkilöille. 😉
Käydään vielä tiivistetysti läpi, miten oppimisalustan valmistelu, käyttö ja kehitys noin keskimäärin sujuvat. Niin ja tämän sivun loppuun koostimme vinkkejä oppimisalustan valintaan. Mutta ensin...
Oppimisalustan rakentaminen ja valmistelu koulutuskäyttöön
Ennen oppimisympäristön valmistelua on hyvä istahtaa alas ja muodostaa selkeä suunnitelma siitä, mitä varten oppimisalustaa ylipäätään halutaan ottaa käyttöön, kuka verkkokouluttamisesta vastaa, ja niin edespäin.
Kun päätät hankkia verkko-oppimisalustan organisaation käyttöön, sitä ei tarvitse lähteä luomaan tyhjästä. Palveluntarjoajalla on tähän valmiina rakennuspalikat, joista teidän tuleva verkko-oppimisen temppeli rakennetaan.
Tässä vaiheessa roolisi on kertoa koulutustarpeistasi mahdollisimman tarkasti sekä esittää toiveesi alustan ulkoasua koskien. Näillä eväillä kumppani pystyy loihtimaan juuri oikeanlaisen kodin verkkokoulutuksillesi.
Mediamaisterin uudelle asiakkaalle oppimisalustan käyttöönotto näyttää kutakuinkin tältä:
Kysy lisää oppimisalustan käyttöönotosta 💬
Verkkokurssien ja koulutussisältöjen tuottaminen
Verkko-oppimisalusta olisi kovin tyhjä paikka ilman koulutussisältöjä. Itse alustan pystyttäminen tapahtuu usein nopeasti, mutta varsinaiseen sisällöntuotantoon tulee varata aikaa. Siksipä uuteen alustaan siirtyessä olisi hyvä lähteä suunnittelemaan erilaisia koulutussisältöjä hyvissä ajoin.
Kaikista nopein ja houkuttelevin vaihtoehto olisi tietysti viedä olemassa olevat koulutusmateriaalit sellaisenaan alustalle – eikö vain? Toki näinkin voi tehdä, mutta silloin on hyvä pohtia, onko se tarkoituksenmukaista? PDF-tiedostojen tai PowerPoint-esitysten siirtäminen oppimisympäristöön ei vielä tee niistä verkkokurssia.
Mikä ikinä onkaan lähtötilanne, tämä on syytä pitää mielessä: Erikseen verkko-oppimisalustaa ajatellen luodut koulutukset ovat aina paras vaihtoehto, sillä ne myös hyödyntävät kattavasti oppimisalustan mahdollisuuksia.
Lisää neuvoja verkkokoulutusten sisällöntuotantoon 📝
Oppimisalustan ylläpito ja kehitys
Jihuu, brändiä huokuva verkko-oppimisalusta on livenä ja suorituksia napsahtelee päivästä toiseen! 🎉 Tässä kohtaa ei ole täysin väärin myhäillä hetki tyytyväisenä. Pidä kuitenkin silmällä koulutustarpeiden muutoksia, niin ehdit tehdä uusien sisältöjen, ominaisuuksien tai integraatioiden lisäykset etupainotteisesti.
Kumppanisi huolehtii alustan teknisestä ylläpidosta. Lisäksi esimerkiksi Mediamaisteri julkaisee vuosittain muutamia päivityksiä, joiden myötä saat verkkokouluttamisen työkalupakkiisi jatkuvasti uusia pieniä ja suurempia parannuksia.
Digitaalinen oppimisympäristö kerryttää dataa, ja kun siihen pureutuu oppimisanalytiikan työkaluilla, voi tunnistaa arvokkaita kehittämisen paikkoja. Usein uusien verkkokoulutusten tarve tulee muualta, ja silloin täytyy vain olla aistit herkkänä tuottamassa uusia kurssisisältöjä – joko itse tai kumppanin kanssa.
Vinkkejä digitaalisen oppimisympäristön ostajalle
Putosiko oppimisalustan hankinta pöydällesi? Emme suosittele valitsemaan oppimisalustaa silmät kiinni. 👀 Selvitä ainakin nämä asiat ennen kuin teet lopullisen valinnan:
- Löytyykö kumppanilta vahvaa pedagogista osaamista?
- Sisältääkö oppimisalusta koulutustarvettasi vastaavat toiminnot?
- Miten ja mistä oppimisalustan hinta muodostuu?
- Onko oppimisalusta helposti muokattava (avoin lähdekoodi)?
- Tukeeko oppimisalusta tarvitsemiasi integraatioita?
Aihe on sen verran kiehtova, että kirjoitimme siitä myös oppaan.