Vaikuttava opetusvideo: tee se näin

  30. lokakuuta, 2019     Anne Kuokkanen

Opetusvideo on tehokas tapa havainnollistaa asioita mielenkiintoisella tavalla. Videoiden avulla tapahtuva opiskelu on oppimisen kannalta vähintään yhtä toimiva ratkaisu kuin lähiopetus. Myös saavutettavuuden näkökulmasta video on hyvä lisä opetukseen; esimerkiksi tekstitysten avulla voidaan varmistaa, että opiskelu onnistuu eri kielillä sekä kuulorajoitteisilta. Videoita opetuskäyttöön suunniteltaessa on kuitenkin hyvä muistaa muutamia asioita.

Opetusvideoiden käsikirjoitus alkaa opetuksellisista tavoitteista

Videon käsikirjoitusta suunniteltaessa on hyvä lähteä liikkeelle kohderyhmän opetuksellisista tavoitteista. Tavoitteet voivat liittyä esimerkiksi tietoihin, taitoihin tai asenteisiin.

Kun tavoite on selvillä, on mietittävä, miten asian esittäisi kiinnostavalla tavalla kohderyhmälle. Mieti siis, mitä kohderyhmä tietää aiheesta entuudestaan. Koulutuksessa ei saa liikkua liian helpolla tasolla, mutta myös yli ymmärryksen menevä koulutus tukahduttaa mielenkiinnon. koulutusvideo_blogi_550x331

Yksi videon suunnittelun kulmakivistä on sen pituus. Hyvä opetusvideo on napakka, mieluummin liian lyhyt kuin pitkä. Sama pätee myös ruutukaappausvideoiden tekemiseen. Jos aihealueesi on laaja, pilko se useampaan lyhyeen videopätkään. Hyvänä nyrkkisääntönä videon katselun kannalta voidaan pitää kahden minuutin rajaa, ja yli kuuden minuutin mittaiselle videolle on oltava erityinen syy. Mitä lyhyempi video sitä todennäköisemmin se katsotaan loppuun saakka.

Mieti myös videosi digitaalista tarinankerrontaa. Menetelmää soveltaen voit ajatella, että video on kuin kirja, joka vaatii juonen ollakseen mielenkiintoinen. Millainen on koukuttava ja motivaation herättävä alku? Keskikohta on opittavan sisällön kannalta tärkeä ja siinä on usein oppimisen näkökulmasta olennaisin asia. Lopussa voi olla jokin yllättäväkin ratkaisu tai loppuhuipennus, joka herättää ajattelemaan uudella tavalla.

Käyttötarkoitus määrittää videon tyypin

Verkkokurssiin liitettynä video tuo mukavaa vaihtelua opiskeluun. Eri moduuleista koostuvaan verkkokurssiin voi esimerkiksi upottaa interaktiivisen videon. H5P-työkalulla on mahdollista lisätä interaktiivisia tehtäviä pitkin videota vapaasti määriteltäviin kohtiin. Esimerkiksi kesken videota ponnahtava monivalintakysymys kiinnittää huomion ja lisää vuorovaikutusta oppijan ja videon välillä, sekä katsoja pääsee osaksi ongelmanratkaisua.

Video sopii hyvin myös esimerkiksi perehdytykseen: uusi työpaikka, organisaatiokulttuuri ja työyhteisö tulevat mukavalla tavalla aloittavalle työntekijälle tutuiksi videoiden avulla. Tämä toimii erityisesti silloin, kun organisaatio on jakaantunut maantieteellisesti eri alueisiin.

Kokosimme alle vinkkejä, jotka kannattaa pitää mielessä videota suunnitellessa.

Opetusvideon suunnittelu – tee se näin:

Videoiden tekeminen voi kuulostaa hankalalta. Se kuitenkin kannattaa, sillä hyvin suunniteltu opetusvideo tarjoaa oppijalle usein still-kuvaa ja tekstiä enemmän. Voit hyödyntää videon tekemisessä myös organisaatiosi ulkopuolisia ammattilaisia. 

Näillä vinkeillä pääset mainiosti alkuun:

  • Määrittele videolle selkeät opetukselliset tavoitteet
  • Mieti, mitä kohderyhmä tietää aiheesta ennestään
  • Suunnittele aiheeseen parhaiten soveltuva rakenne tai juoni
  • Hyödynnä interaktiivisia elementtejä, jotta katsojan mielenkiinto säilyy
  • Pidä videot kestoltaan lyhyinä ja pilko aihealue tarvittaessa useampaan pätkään

Kaipaatko apua verkkokoulutuksen rakenteeseen, pedagogiseen toimivuuteen tai käsikirjoitukseen liittyen? Lataa alla olevasta napista ilmainen sisällöntuotannon oppaamme.

LATAA SISÄLLÖNTUOTANTO OPAS

 

Lue seuraavaksi: Mitä on e-learning ja miten toteutetaan hyvä verkkokoulutus? ➡️

Suosituimmat kirjoitukset

Opas verkko-oppimisympäristön valintaan

Lataa opas