Visuaalisuus oppimisen tukena

  9. tammikuuta, 2025     Minna Hokkanen

Verkkokoulutuksen graafinen tuotanto ei ole pelkästään kauniin ulkoasun rakentamista, vaan sen tarkoitus on tukea oppimiskokemusta monipuolisesti. Vaikka visuaalisesti miellyttävä ja brändinmukainen ulkoasu onkin tärkeää, visuaalisuuden merkitys ulottuu paljon tätä syvemmälle. 

Hyvin suunniteltu ulkoasu ohjaa ja innostaa

Laajat verkkokoulutuskokonaisuudet voivat usein olla vaikeita hahmottaa. Abstraktit ideat ja monimutkaiset kokonaisuudet saattavat olla haastavia ymmärtää ilman oikeanlaista visuaalista tukea. Visuaalisella suunnittelulla voidaan pureutua näihinkin haasteisiin –ohjata, selkeyttää, korostaa, innostaa sekä auttaa omaksumaan ja muistamaan.  

Verkkokoulutuksessa oppimateriaalin ja -ympäristön merkitys korostuu vielä lähiopetustakin enemmän. Verkko-oppimisessa oppijan itseohjautuvuutta tulisi pystyä ruokkimaan kaikin keinoin, sillä tylsä, sekava tai epäjohdonmukainen oppimateriaali lannistaa oppijan ja toimii varsin tehokkaana oppimisen jarruna. 

Hyvin suunniteltu visuaalinen ilme auttaa oppijaa keskittymään olennaiseen, hahmottamaan tietoa ja navigoimaan kurssin sisällössä vaivattomasti. Visuaaliset ratkaisut, kuten elementtien asettelu, kuvitukset ja infograafit auttavat tekemään vaikeista asioista ymmärrettäviä ja muistettavia – lisäksi ne antavat myös tilaa hengittää. Visuaaliset ratkaisut siis viitoittavat tietä, auttavat omaksumaan tietoa, tarjoavat taukopaikkoja ja elämyksiä sekä innostavat jaksamaan maaliin saakka.

 

tasot

Visuaaliset ratkaisut auttavat myös hahmottamaan asioiden tärkeysjärjestystä.

Visuaaliset ratkaisut ovat osa oppimismuotoilua, eivät vain “silmäkarkkia”

Pelkkää fiilistelyä verkkokoulutuksen graafinen tuotanto ei ole – se on suurelta osin ongelmanratkaisua ja salapoliisin työtä: Mikä onkaan homman juju ja miten autan oppijaa sen hahmottamisessa ja omaksumisessa?  

Suuri osa graafikon tekemistä päätöksistä on usein tarkoituksella huomaamattomia – hyvä suunnittelu toimii taustalla ja auttaa oppijaa keskittymään olennaiseen. Onnistuminen näkyy siinä, että oppija tietää intuitiivisesti, mitä hänen tulee seuraavaksi tehdä ja miten hän voi tämän tavoitteensa saavuttaa.

Näillä vinkeillä pääset hyvään alkuun:

  • Jäsennä: Ryhmittele asiat selkeiksi kokonaisuuksiksi ja selkeytä hierarkiaa pää- ja väliotsikoilla. Käytä jäsentämiseen tarvittaessa myös taulukoita, kaavioita ja luetteloita.

  • Korosta: Kiinnitä oppijan huomio oleelliseen käyttämällä hallitusti värejä, muotoja ja tyhjää tilaa.

  • Ohjaa: Luo oppijalle visuaalisia vihjeitä ohjaamaan katsetta ja etenemistä – käytä esimerkiksi nuolia, numerointeja tai ikoneita. Toistuvat rakenteet ja visuaaliset elementit auttavat oppijaa myös hahmottamaan kurssin rakenteen ja asioiden tärkeysjärjestyksen. 

jäsennä-korosta-ohjaa

 

Käytännön keinoja toimivan ulkoasun saavuttamiseksi

Muista myös seuraavat keinot, jotka auttavat oppimista tukevan visuaalisen toteutuksen luomisessa: 

  • Johdonmukaisuus: Kun värit, fontit ja tyylit noudattavat yhtenäistä linjaa läpi koko materiaalin, säilyy materiaalissa selkeys ja oppija voi keskittyä olennaiseen.

  • Kohderyhmän huomioiminen: Visuaalisten ratkaisujen lähtökohtana toimivat sekä oppijoiden ikä ja taitotaso että kulloinkin käsillä oleva aihe. Värikkyys ja leikillisyys sopivat hyvin lapsille suunnattuihin oppimateriaaleihin, kun taas ammattilaisille suunnattu, tarkkaa numeerista tai vaikkapa erityisen sensitiivistä informaatiota sisältävä koulutus vaatii erilaisen aihetta ja oppimista tukevan lähestymistavan.

  • Oppimista tukevat kuvitukset: Infograafit ja kaaviot ovat parhaimmillaan loistava keino auttaa oppijaa jäsentämään tietoa ja konkretisoimaan abstrakteja käsitteitä. On kuitenkin oltava tarkkana, että visualisointi todella selkiyttää ja jäsentää kyseistä asiaa, eikä vain lisää kognitiivista kuormaa, hämmennä tai pahimmillaan jopa harhaanjohda oppijaa. 

  • Kulttuuristen erojen huomioiminen: On tärkeää tiedostaa, että esimerkiksi tietyt värit ja symbolit voivat merkitä eri taustoista tuleville ihmisille eri asioita. Erityisesti jos toimit kansainvälisessä ympäristössä, on tärkeää varmistaa, että kuvat ja muut visuaaliset elementit ymmärretään kohderyhmässäsi kuten on tarkoitettu.

  • Saavutettavuus: Varmista, että visuaaliset ratkaisut tukevat myös näkörajoitteisten oppijoiden oppimista – riittävän suuri fontti, riittävä kontrasti, harkittu värien käyttö ja alt-tekstit ovat tässä avainasemassa. Väreihin perustuvia eroja tulisi täydentää myös muilla visuaalisilla elementeillä, kuten ikoneilla.    

Kun visuaalisuus on kohdallaan, oppija ei edes huomaa, miten paljon suunnitteluun on panostettu. Hyvin suunniteltu ulkoasu ohjaa oppijan polkua sekä auttaa jäsentämään tietoa ja ymmärtämään monimutkaisiakin kokonaisuuksia. Tällainen visuaalinen tuki tekee oppimisesta paitsi miellyttävää myös tehokasta. Oppimista tukeva visuaalinen toteutus siis selkeyttää, ohjaa ja auttaa säilyttämään oppimisen ilon.


Onko verkkokurssisi sisältö valmis, mutta visuaalinen ilme vielä hakusessa? Meiltä saat asiantuntevaa ja sujuvaa apua kurssin visuaaliseen viimeistelyyn – tehdään yhdessä oppimiskokemuksesta selkeä ja houkutteleva!

 OTA YHTEYTTÄ   

 

MV_Minna_Hokkanen_BW.jpg

Minna Hokkanen
Graafinen suunnittelija


 

Suosituimmat kirjoitukset

Opas verkko-oppimisympäristön valintaan

Lataa opas