Meille Mediamaisterilla on kertynyt vuosikymmenten kokemus verkkokoulutusten rakentamisesta, ja saamme jatkuvasti kyselyitä aiheesta. Auttaaksemme aloittelevia verkkokoulutuksien tekijöitä, julkaisemme neljän blogipostauksen sarjan, jossa esittelemme verkkokoulutuksen tekemisen eri vaiheet: määrittelyn, käsikirjoittamisen, tuotannon sekä käyttöönoton.
Katso blogisarjan kaikki osat:
1. Miten pääsen alkuun verkkokouluttamisessa?
2. Käsikirjoitus on verkkokoulutuksen punainen lanka
3. Miten verkkokoulutus käytännössä toteutetaan?
4. Uuden verkkokoulutuksen käyttöönotto ja markkinointi
Miten verkkokoulutus käytännössä toteutetaan?
Verkkokoulutuksesi on edennyt loistavasti! Käsikirjoitus on valmiina ja materiaali etenee tuotantoon, joka on käytännössä usein aikaa vievin työvaihe sisällöntuotannossa. Tässä muutamia näkökulmia ja ohjeita pohdittavaksi verkkokoulutuksen teknisen toteutuksen sujuvaan läpiviemiseen.
Hyvin laaditun käsikirjoituksen pohjalta on helpompi lähteä valikoimaan koulutukseen sopivia sisällöntuotannon työkaluja.
Mitä haastavampaa toteutusta lähdetään tekemään, sitä korkeampia vaatimuksia se asettaa sekä käytettävälle teknologialle että sisällön tuottamiselle. Kun haluat tuoda sisältöön esimerkiksi äänikerrontaa, videota, animaatiota tai muita sisällöllisesti vaativia elementtejä, on siihen hyvä varata asianmukainen osaaminen sekä riittävä määrä aikaa.
Kuukausipalvelu: Apua verkkokoulutusten jatkuviin kehitystarpeisiin
Valitse työkalut koulutustarpeen mukaan
Sisältöä suunnitellessa on myös hyvä pohtia materiaalin päivitettävyyttä. Mikäli koulutettava materiaali on usein päivittyvää, on siihen kätevintä hyödyntää kevyempiä sisältötyökaluja. Harvemmin tehtävät sisällöt ja päivitykset onnistuvat hyvin myös ulkopuolisen toimittajan kautta toteutettuina.
Yksinkertainen kuva/tekstinäkymillä toteutettu koulutussisältö valmistuu huomattavasti nopeammin kuin äänianimaatiota sisältävä tarinallinen kokonaisuus. Tuotantoaikaan vaikuttavat materiaalin laajuus, kuvien etsiminen/muokkaus, mahdolliset animoinnit, äänitykseen ja editointiin kuluva aika.
Mikäli organisaatiollasi on käytössä digitaalinen oppimisympäristö (LMS), on luonnollista pyrkiä hyödyntämään sen sisältämiä valmiita työkaluja. Huomiona kuitenkin, että kaikki oppimisympäristöt eivät pidä sisällään esimerkiksi interaktiivisuutta tukevia toimintoja.
Visuaalisuus on tärkeä osa verkkokoulutuksen kokemusta ja parhaimmillaan visuaalisuus tukee ja rikastaa oppimista myös tunnetasolla. Visuaalisen määrittelyn raamit luo graafinen ohjeistus, joka määrittelee käytettävät värit, muodot, fontit, rajaukset, kuvien käytön ym.
Pilotoi koulutustasi testiryhmän avulla
Kun kurssi on valmiina, on edessä vielä yksi tärkeä työvaihe. Ennen koulutuksen julkaisua olisi tärkeää koota pienimuotoinen pilottiryhmä, jolla pääset testaamaan opiskelijan matkaa ja käyttökokemusta koulutuksen aikana. Näin saat kiinni mahdollisista pullonkauloista, jotka ovat voineet jäädä huomaamatta koulutuksen rakentamisen yhteydessä.
Jos vain mahdollista, kannattaa testattavaksi kohderyhmäksi valikoida sellaisia henkilöitä, jotka eivät vielä ole olleet mukana rakentamassa kyseistä koulutusta. Tällä tavalla saat mahdollisimman realistisen käyttäjäkokemuksen.
Pilotointiin on hyvä sopia kohtalaisen tiukka aikataulu, jotta saat mahdolliset parannusehdotukset ja huomiot käyttöösi ennen koulutuksen viimeistelyä ja julkaisemista.
Suosittelemme myös lisäämään jokaisen kurssin yhteyteen oman palauteosionsa, jossa opiskelijoilla on mahdollisuus jättää kurssipalautetta. Riittävän palautemäärän saamiseksi voi toisinaan olla hyvä idea tarjota jonkinlainen porkkana opiskelijoille, joka kannustaa heitä antamaan palautetta.
Blogisarjan viimeisessä osiossa käydään läpi verkkokurssin julkaisuun ja markkinointiin liittyviä kysymyksiä. Muistathan laittaa uutiskirjeemme tilaukseen! 😊
Ideasta toteutukseen: Lataa ilmainen mallipohja suunnittelusi tueksi
Voit ladata alta kätevän suunnittelupohjan, jonka avulla voit varmistaa, että olet ottanut koulutuksen määrittelyvaiheessa kaiken tarvittavan huomioon.
Psst! Jäikö jokin mietityttämään tai huomasitko tarvitsevasi apua verkkokoulutuksen rakentamisessa? Meiltä saat tukea verkkokoulutuksen tuottamisen kaikilla osa-alueilla, aina määrittelystä julkaisuun ja käyttöönottoon asti. Kysy lisätietoa osaavalta tiimiltämme!