Vuosi on jälleen vaihtunut ja uudet haasteet odottavat! On mielenkiintoista nähdä, mitä verkossa oppimisen rintamalla tänä vuonna tapahtuu. Pieni epätieteellinen yhteenveto eri toimijoiden näkemyksistä osoittaa, että jotain muutosta on havaittavissa.Vahvimpina trendeinä nähdään teknologian kehittymisen ja välineiden halpenemisen myötä virtuaalisen (VR) ja lisätyn todellisuuden (AR) yleistyminen. Näiden rinnalla pelillistäminen on myös pitänyt pintansa. Mikro-oppimisesta ja sen hyödyntämisestä on puhuttu viimeisten vuosien aikana ja näyttää siltä, että edelleenkin puhutaan. Oppiminen, joka tapahtuu pienissä oppijalle sopivissa paloissa, on vastaus nopeaan oppimisen tarpeeseen.
Sosiaalinen oppiminen nähdään nyt myös yhtenä vahvana oppimisen muotona. Olisiko tämä merkki milleniaanien ja z-sukupolven vaikutuksesta. Ongelmat ratkotaan ja selvitetään välittömästi itse tai yhdessä oppien – ja tietysti sosiaalista mediaa hyödyntäen.
Video pitää myös edelleen pintansa, mutta sekin muuttaa muotoaan. Ei pitkiä uuvuttavia videoita, vaan lyhyitä pedagogisesti hyvin käsikirjoitettuja, jopa tarinnallisia videoita ja niihin tietysti lisätään oppimista tehostavia aktiviteetteja. Ja mistä näitä videoita katsotaan? Deloitten mukaan älykännyköiden kattavuus vuonna 2018 on 85 % ja 2023 jopa 90 % (aikuiset/kehittyneet maat). Tämä mahdollistaa mobiilioppimisen yhtenä todellisena vaihtoehtona.
Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä tulevat yksilölliset oppimispolut, jotka tarkoittavat täsmäoppimista ja sitähän me kaikki haluamme, opiskella asioita, joita tarvitsemme juuri nyt. Jokaisella meillä on erilaiset mielenkiinnon kohteet sekä oppimisen tavoitteet. Yksilöllisen oppimisen mahdollistaa älykkäät oppimisympäristöt, jotka ehdottavat juuri meille sopivia koulutuksia. Yksilöllisen oppimisen sekä muun kohdennetun materiaalin mahdollistavat algoritmit, jotka kutovat meidän ympärillemme mitä erilaisimpia näkymättömiä seittejä ilman, että sitä itse edes välttämättä havaitsemme.